Ana Sayfa Danışmanlık Yerli Malı Belgesi

Yerli Malı Belgesi

Yerli Malı Belgesi Nasıl Hesaplanır?

Yerli Malı Belgesi, belirli kıstasları sağlayan yerli üreticilere teşvik amaçlı verilen ve kamu ihalelerinde söz konusu şirketleri belgesi olmayan şirketler kıyasla avantajlı kılan bir belgedir.
Belge, talep eden şirketin faaliyet alanından sorumlu TOBB’a bağlı borsa veya odalar tarafından verilir. Belgenin avantajı;kamu ihalesine girecek olacak şirkete %15’e kadar fiyat avantajı veriyor olmasıdır. Örneğin; Devlet hastaneleri için açılan ilaç alımı ihalesine giren ve söz konusu ilaç için yerli malı belgesi olmayan A şirketi teklif olarak 85.000-TL sunuyor. Diğer katılımcı ve ilgili ilaç hakkında güncel yerli malı belgesi bulunan B şirketi ise teklif olarak 100.000-TL sunuyor. Ürün için kararlaştırılan yerli malı avantaj oranı ise %15 olarak belirlenmiştir. Bu durumda yerli malı belgesi olan B şirketi, sunmuş olduğu teklifin A şirketine göre fazla olmasına rağmen yerli malı belgesinin sunduğu avantaj sayesinde kamu ihalesini kazanan taraf olur. Kısacası, belge kamu ihalelerinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu yüzden, kamu ihalelerine girecek üretici firmaların öncelikli konusu bu belgenin teminini sağlamaktır. Belgeyi sadece üretici firmalar kullanmaz. Üretici firmadan belgeli ürünü almış ve değişime uğratmadan satış işlemlerini yapan ya da kamu ihalelerine söz konusu ürünün satışı için giren şirketler de bulunmaktadır. Bu şirketler, girmiş oldukları ihalelerde belgenin vermiş olduğu avantajdan (%15’e kadar) yararlanabilir. Yapılan son düzenlemeler ile yazılım sektörü için de ilgili belge yolu açılmıştır.

Yerli Malı Belgesi Şartları

Yerli Malı Belgesi, üretilen tüm ürünler için verilmez. Ürünün, Sanayi ve teknoloji bakanlığı tarafından yayımlanan listedeki orta ve yüksek teknoloji düzeyinde bulunan ürünler arasında olması gerekmektedir (Liste için tıklayınız).Ürünün yerli katkı oranı en az %51 olmalıdır.Yurt içinden temin edilen girdilerin ithal olup olmadığının belirlenmesi için menşe kontrolü yapılmalıdır.Sanayi ürünleri için belgeyi talep eden şirketin Sanayi Sicil Belgesindeki “Üretim Konusu” içeriğinde yer alması.

  • Gıda ve Tarımsal ürünler için; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca düzenlenen İşletme Kayıt veya Onay Belgesi bulunmalıdır.
  • Hazırlanan yerli katkı oranı için Yeminli Mali Müşavir ya da SMMM onayı gerekmektedir.
  • Hesapların doğruluğuna dair taahhütname ve başvuru dilekçesi.

Yerli Katkı Oranı

Yerli Katkı Oranı hesaplanırken ürünün imalatında doğrudan ya da dolaylı kullanılan malzemeler, işçilik ve genel giderler ithal ve yerli olmak üzere kanıtları ile birlikte tabloya dökülür. Yapılan hesaplamalar ile belge alınmak ürünün en az %51 oranında yerli üretim olduğu kanıtlanır. Ürüne ait faturalar, irsaliyeler vb. kanıt niteliğinde kullanılır.

Yerli Malı Belgesi Danışmanlık

Farklının ve vizyonunun peşinde koşarak bulunduğu zamandaki tüm olgulara meydan okuyan Yıldızlar Bağımsız Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik, iş ortaklarına yararlanabileceği tüm fırsatlarda olduğu gibi ilgili hizmet konusunda da yardımcı olmaktadır. Konu hakkındaki tüm detayları merkez ya da şube ofislerimizden öğrenebilir, bize ulaşabilirsiniz.

Sitemizdeki her türlü içeriğin kopyalanması yasaktır. Telif Hakkı Yasası gereğince kaynak belirtmek şartı ile paylaşıma izin verilmektedir. Paylaşılması halinde Yıldızlar Bağımsız Denetim A.Ş. yasal haklarını kullanmayı tercih edecektir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı buraya girin

Son Yazılar

KDV İade Rehberi

KDV İadesi Nedir? KDV iadesi, vergiye tâbi olan mükelleflere devletin sunduğu bir teşvik ya da istisnai durumdur. Katma Değer Vergisi’nin...

İşsizlik Ödeneği

İşsizlik Ödeneğinin Tanımı Sigortalı işsizlere yasada belirtilen şartları taşımaları halinde işsiz kaldıkları dönem için belirli...

ÖTV Oranları 2020

Özel Tüketim Ödentisi ve Katma Değer Vergisi’ nin tanımlanmasına yönelik yapılan farklılıklar ile beraber taşıtların Katma Değer Vergisi ve ÖTV’ lerinin hesaplanma...