Ana Sayfa Danışmanlık KDV İadesi KDV İstisnası (İstisnası Belgesi)

KDV İstisnası (İstisnası Belgesi)

KDV İstinası İşleyişi

1.1. KDV İstisnası Belgesi

İstisna Belgesi, projede öngörülen süreyle sınırlı olarak verilir. Bahsedilen sürenin revize edilmesi durumunda, istisna belgesindeki süre de başvuru yapılarak revize edilir.

  • Projenin sonradan revize edilmesi, güncellenmesi veya ek proje düzenlenmesi halinde proje kapsamındaki mal ve hizmetlere ilişkin liste de elektronik ortamda revize edilir. Bu revize işlemi gerçekleştikten sonra istisna belgesinin de revize ettirilmesi şarttır.
  • Satıcının mükellefin iade talebi, istisna belgesi esas alınmak suretiyle, iade için gerekli diğer belgeler de aranarak sonuçlandırılır.
  • İstisna kapsamındaki malların ithalat yoluyla temin edilmesi halinde söz konusu belge, ilgili gümrük idaresine ibraz edilir. İstisna belgesindeki ithal edilen mala ilişkin bölüm doldurulur ve doldurulan bu bölüm ilgili gümrük idaresi tarafından onaylanır.

1.1.1. KDV İstisnası Belgesinin Yenilenmesi

  • Tesisin projeye uygunluğu ilgili idare ve kuruluşlar tarafından incelenir ve Vergi Dairesi/Vergi Dairesi Başkanlığı/ Defterdarlık uygun bir şekilde bu konu hakkında bildirim sunar.
  • İnşaat ruhsatının alındığı tarihten itibaren altışar aylık dönemler itibarıyla Vergi Dairesi/Vergi Dairesi Başkanlığı/ Defterdarlık tarafından istisna belgesi düzenlenir.
  • İlgili kurum bildirim yapmadığı takdirde Vergi Dairesi/Vergi Dairesi Başkanlığı/ Defterdarlık tarafından ilgili idare ve kuruluştan bildirim talep edilir.
  • Bildirim gelene kadar istisna belgesi kapsamında işlem yapılmaması için Vergi Dairesi/Vergi Dairesi Başkanlığı/ Defterdarlık gerekli önlemleri alır.
  • Ayrıca, projenin tamamlanması, protokole uygun yapılmadığı, tamamlanmaması istisna belgesini düzenleyen ilgili Vergi Dairesi Başkanlığı/ Defterdarlık’a bildirilir.
  • Protokolde belirlenen inşanın belli bir kısmı bitmiş ancak protokolde öngörüldüğü şekilde tamamlanamayan durumların da ilgili Vergi Dairesi Başkanlığı/ Defterdarlık’a bildirilmesi gerekir.
  • İstisna belgesinin bitişinde, mal ve hizmet alanlar istisna belgesini bittiği tarihten itibaren vergi dairesine ibraz ederek kapattırmak zorundadır.

1.2. Mal ve Hizmetlerin Sisteme Girişi

  • Belge ekinde bulunan, satıcıdan alınan ilgili mal ve hizmete ilişkin bölüm fatura tarihi, numarası, mal veya hizmet miktarı ve tutarını belirtmek suretiyle satıcının onayı alınır. Satıcı onayı bulunan bu döküm, hizmet ifası ve mal teslimi gerçekleştikçe alım/satım bilgileri ile birlikte sisteme girilir.
  • Tek satıcıdan alınan ve proje maliyetinin binde 5’ine kadar olan birden fazla mal ve hizmete ilişkin harcamalar listeye tek satır olarak girilebilir.
  • Birden fazla binde 5’lik toplu satır yazılabilir. Ancak bu tutarların toplamının proje maliyetinin %10’unu aşmaması gerekir.
  • Aşması durumunda mal ve hizmetin cinsi, miktarı, tutarı gibi hususlar, bu kapsamdaki alışları anlaşılır bir şekilde açıklanır.
  • Bu alımlara ilişkin fatura tarih ve numarasının listede yer alması gerekir.

KDV İstisnası belgesi örneği için tıklayınız. Danışmanlık için bize ulaşınız.

Sitemizdeki her türlü içeriğin kopyalanması yasaktır. Telif Hakkı Yasası gereğince kaynak belirtmek şartı ile paylaşıma izin verilmektedir. Paylaşılması halinde Yıldızlar Bağımsız Denetim A.Ş. yasal haklarını kullanmayı tercih edecektir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı buraya girin

Son Yazılar

KDV İade Rehberi

KDV İadesi Nedir? KDV iadesi, vergiye tâbi olan mükelleflere devletin sunduğu bir teşvik ya da istisnai durumdur. Katma Değer Vergisi’nin...

İşsizlik Ödeneği

İşsizlik Ödeneğinin Tanımı Sigortalı işsizlere yasada belirtilen şartları taşımaları halinde işsiz kaldıkları dönem için belirli...

ÖTV Oranları 2020

Özel Tüketim Ödentisi ve Katma Değer Vergisi’ nin tanımlanmasına yönelik yapılan farklılıklar ile beraber taşıtların Katma Değer Vergisi ve ÖTV’ lerinin hesaplanma...